E-maillevering configureren - MX-records bijwerken

Nadat u uw domein hebt geverifieerd en gebruikers hebt aangemaakt, kunt u e-mails versturen vanuit uw op een domein gebaseerde accounts. U kunt echter pas e-mails ontvangen nadat u de MX-records voor uw domein hebt geconfigureerd.

Informatie over MX-records

MX-records zijn speciale DNS-serverrecords die de ontvangende e-mailservers voor uw domein aanwijzen. MX-records zijn de resourcevermeldingen in het DNS van uw domein, die e-mailservergegevens versturen naar andere DNS-servers op het web en die vervolgens e-mails naar uw domein versturen. Nadat u alle gebruikersaccounts en e-mailadressen in Zoho Mail hebt aangemaakt, kunt u de MX-records wijzigen.

Het is verstandig een tijdelijk catch-all-e-mailadres aan te maken om te voorkomen dat u e-mails mist. Nadat u elk aangemaakt account hebt geverifieerd, kunt u de MX-records van uw domein wijzigen.

Deze pagina bevat stapsgewijze instructies voor het toevoegen van MX-records voor bepaalde domeinproviders. Selecteer uw domeinprovider in de lijst of volg de algemene instructies met richtlijnen voor het wijzigen van de MX-records. Als u nog steeds twijfelt over de DNS-instellingen, neem u contact op met de ondersteuningsportal van uw DNS-provider. Vraag om de MX-recordgegevens van Zoho (de URL van deze pagina) en vraag of ze deze voor uw domein kunnen bijwerken.

MX-records configureren

Verificatie met één klik:

Met de verificatiemethode met één klik kunt u de MX-records van uw domein in een paar eenvoudige stappen configureren. Als u de verificatie met één klik al hebt uitgevoerd in de stap Domain Verification, kunt u ook MX-, SPF- en DKIM-records configureren met deze eenvoudige methode.

Momenteel is verificatie met één klik alleen beschikbaar voor 1 & 1- en GoDaddy-domeinhouders.

Handmatige verificatie:

Volg deze stappen om de MX-records van uw domein te wijzigen. De gebruikte terminologie is algemeen en kan per provider verschillen.

1. Meld u aan bij het webportaal van de domeinregistrar waarnaar de naamserver van uw domein wijst.
  2. Open het DNS-beheer/de pagina Domeinbeheer/het configuratiescherm DNS voor uw account, waarin alle geregistreerde domeinen staan.
  3. Zoek de optie voor MX-records/e-mailservers/e-mailinstellingen (raadpleeg de help-pagina van uw provider voor hulp of neem contact op met de registrar voor ondersteuning).
  4. Verwijder eventuele bestaande vermeldingen.
  5. Selecteer Record toevoegen.
  6. Geef de waarde @ op in het veld Naam/Host of laat dit veld leeg.
  7. Specificeer de waarde van de eerste record als mx.zoho.com.
  8. Stel de prioriteit in op 10 of lager, zoals wordt ondersteund door uw registrar.
  9. Volg dezelfde stappen om nog een MX-record voor uw domein toe te voegen.
  10. Om te zorgen dat e-mails correct worden afgeleverd bij uw domein, moeten alleen de onderstaande MX-records worden weergegeven.

Host/Domein

Adres/e-mailserver/MX-vermeldingen/Waarde

Prioriteit

@/leeg/domeinnaam

mx.zoho.com.

10

@/leeg/domeinnaam

mx2.zoho.com.

20

@/leeg/domeinnaam

mx3.zoho.com.

50

De MX-waarden in de bovenstaande tabel zijn gebaseerd op de algemene configuratiegegevens. Raadpleeg het gedeelte Tools & Configurations in de Admin Console voor specifiekere configuraties voor uw domein.

Let op:

De punt (.) aan het einde van de MX-record is optioneel. Dit hangt af van uw DNS-provider. Wij raden u aan de ondersteunende documentatie van uw DNS-provider door te nemen voor de exacte methode voor het toevoegen van MX-waarden.

11. Als de TTL bewerkbaar is, gebruikt u de laagst mogelijke waarde, zodat de wijzigingen zo snel mogelijk worden doorgevoerd.
  12. Selecteer Zone-bestand opslaan/Opslaan/Records toevoegen om uw wijzigingen op te slaan.

Let op:

De Zoho Mail Toolkit is een gratis zoektool voor DNS-gerelateerde zoekopdrachten. U kunt MX opzoeken,CNAME opzoeken en andere bestaande DNS-waarden opzoeken en vele andere beheergerelateerde activiteiten uitvoeren met behulp van de Toolkit.

Nadat de records zijn ingevuld, kunt u proberen een testmail te versturen vanaf uw externe accounts om te zien of u e-mails kunt ontvangen en om te controleren of de MX-records goed zijn toegevoegd.

Raadpleeg Toolkit by Zoho Mail voor gedetailleerde instructies over het gebruik van de Toolkit.

Meerdere MX-records - Waarom en hoe ze werken:

Meerdere MX-records sturen geen e-mails naar meerdere servers. Ongeacht het aantal records dat u hebt geconfigureerd, worden e-mails afgeleverd bij de MX-record met de laagste prioriteit zoals geretourneerd door de DNS-server van uw domein. Alleen wanneer de laagste prioriteit offline is of geen e-mails accepteert, wordt de volgende server gebruikt.

Extra MX-servers zijn ofwel redundant als back-up voor MX-records of voor servicebeheerders om wijzigingen in de architectuur en configuratie aan te brengen.

Problemen met e-maillevering oplossen

Kan geen e-mails ontvangen, zelfs niet na het wijzigen van MX-records:

U ontvangt alleen e-mails als de MX-records correct zijn geconfigureerd. Als u de MX-records hebt toegevoegd maar nog steeds geen e-mails kunt ontvangen, controleert u het volgende:

• Controleer de MX-records van uw domein in Toolkit by Zoho Mail
  • De MX-records die moeten worden geretourneerd, zijn:
    • 10 mx.zoho.com
    • 20 mx2.zoho.com
    • 50 mx3.zoho.com

Afhankelijk van het datacenter (VS/VK/CN), zijn de waarden voor MX-records verschillend voor uw domein. De juiste MX-records die specifiek zijn voor uw domein, zijn beschikbaar in het gedeelte Tools & Configurations in de Admin Console.

• Als er andere MX-vermeldingen met een lagere prioriteit zijn (bijv.: 0 of 5), worden e-mails niet afgeleverd in Zoho Mail.
  • Zorg ervoor dat u all andere MX-records hebt verwijderd die zijn gekoppeld aan uw vorige e-mailprovider.
  • Zorg ervoor dat u Lokale e-maillevering hebt uitgeschakeld in de webhost en de DNS-hostinstellingen.
  • Als uw DNS-provider geen opgave van serverprioriteiten toestaat, moet u ervoor zorgen dat mx.zoho.com de record met de lagere prioriteitswaarde is om probleemloos e-mails te kunnen ontvangen.

Kan specifieke e-mails niet ontvangen:

Als u specifieke e-mails niet kunt ontvangen, controleert u of de e-mailserver die de e-mails verstuurt, de e-mails niet doorstuurt naar Zoho Mail of alleen doorstuurt naar uw domeinaccount. Als u instellingen voor lokale e-maillevering in uw vorige host hebt ingesteld, worden de e-mails die worden verstuurd vanaf uw vorige e-mailserver, soms intern en niet bij uw Zoho Mail-accounts afgeleverd.

Wanneer u overschakelt van de vorige e-mailprovider, moet u de serverinstellingen voor inkomende en uitgaande e-mail bijwerken voor e-mailclients als Outlook, Thunderbird, iPhones en mobiele Android-apparaten volgens de aanbevolen Zoho-servernamen en -poorten.

Kan geen e-mails ontvangen van webformulieren:

Als u contact- of webformulieren van een website gebruikt, wordt doorgaans de optie Verzenden gebruikt om e-mails versturen. Deze e-mails worden getriggerd door de hostingprovider van uw website (webhost). In de meeste gevallen komt de domeinnaam van de website overeen met de domeinnaam van het e-mailadres waarmee ze worden verzonden. Bijvoorbeeld: de pagina www.uwdomein.com/contact.html verstuurt de informatie naar contact@uwdomein.com.

In dat geval neemt de webhost of e-mailserver die een e-mail activeert, ten onrechte aan dat de e-mails lokaal moeten worden afgeleverd omdat de domeinnaam dezelfde domeinnaam is. Om dit te verhelpen, opent u de webhostinstellingen en kiest u de optie Externe e-mailserver om aan te geven dat deze e-mails extern moeten worden geleverd. Controleer een eventuele configuratie voor lokale e-mailaflevering en schakel de lokale instelling van de webhost uit. Neem contact op met uw DNS-provider als u hierbij meer ondersteuning nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat e-mails van webformulieren de Zoho Mail-servers bereiken en bij de juiste e-mailaccounts worden afgeleverd.

Problemen met toevoegen van MX-records oplossen

DNS-provider - conflict registreerder

Wanneer u het domein registreert bij de ene provider, maar de naamservers naar een andere provider verwijzen, worden de MX-records die in uw domeinregistrar zijn toegevoegd, als ongeldig beschouwd. Mogelijk hebt u de DNS-provider gewijzigd voor het hosten van uw website, voor het configureren van uw vorige e-mailprovider of naar eigen inzicht ingesteld.

Alleen de MX-records die zijn toegevoegd aan de provider waar de naamservers worden aangewezen, zijn van kracht en geldig. Voer daarom een ‘NameServer’-zoekopdracht uit voor uw domein, om te controleren waar uw domein wordt gehost. U kunt ook contact opnemen met uw domeinprovider of de technische contactpersoon van uw domein voor informatie over waar de naamservers naar verwijzen als u dat niet zeker weet.

Langere TTL

De TTL (Time To Live) is de tijd die in uw DNS is opgegeven waarna elke wijziging in uw DNS ingaat. Als u een heel hoge TTL-waarde hebt (24 of 48 uur), worden de MX-records niet opgegeven tijdens het verificatieproces. Op basis van de ingestelde TTL kan het tot 12-24 uur duren voordat DNS-wijzigingen in werking treden. Controleer de TTL-waarde en probeer de verificatie na een tijdje opnieuw.

Onjuiste waarden

De manier waarop de MX-records moeten worden toegevoegd, verschilt vaak per DNS-provider. Het is daarom raadzaam om de help-pagina's of de instructiehandleidingen te raadplegen of om contact op te nemen met het ondersteuningsteam van uw DNS-provider voor het toevoegen van de MX-records.