Migratie vanuit Exchange Server naar Zoho Mail

Migratie vanuit Microsoft Exchange Server

Microsoft Exchange Server is een e-mail- en agendaserver die is ontwikkeld door Microsoft. U kunt e-mails en contact- en agendagegevens migreren van Exchange Server naar Zoho Mail. De desbetreffende gebruikersaccounts moeten worden gemaakt in Zoho Mail voordat u de migratie toevoegt. Volg deze link voor gedetailleerde instructies voor het toevoegen van gebruikers.

Voor het migreren van de gegevens hebt u de URL van EWS (Exchange Web Services) nodig (deze wordt gebruikt om de servernaam van uw Exchange-account te vinden), evenals het e-mailadres en wachtwoord van het Exchange-account waarmee u toegang hebt tot de postvakken. Daarnaast moet u de bronserver voorbereiden voordat u uw gegevens migreert.

De bronomgeving voorbereiden

Voor het migreren van gegevens van uw Exchange-account moet u beschikken over een beheerdersaccount met de rol ApplicationImpersonation. Dit zorgt ervoor dat de beheerder toegang heeft tot de postvakken van alle gebruikers om hun accounts te migreren vanuit de Exchange Server. Wij raden u aan een nieuw gebruikersaccount te maken en de vereiste toegang aan dit account toe te wijzen omdat andere beheerders mogelijk niet de vereiste toegang hebben.

Bovendien moet u de URL van uw Exchange Web Services (EWS) verifiëren. De EWS-URL wordt gebruikt als naam van uw server.

Een beheerdersaccount maken:

Exchange 2010

Als u een account wilt maken in de Exchange Server opent u de Exchange Management Console en maakt u een nieuw postvak door het gedeelte New Mailbox te volgen op deze Help-pagina.

Wanneer het postvak is gemaakt, volgt u deze stappen om de vereiste toegang te verlenen.

1. Open de Exchange Management Shell.
  2. Voer de volgende opdracht in:

Get-Mailbox -ResultSize Unlimited | Add-MailboxPermission -AccessRights FullAccess -User <username>

Exchange 2013 en 2016

Maak een account en voeg een postvak toe aan de Exchange 2013- of 2016-server.

Wanneer het postvak is gemaakt, volgt u deze stappen om de vereiste toegang te verlenen.

1. Open de Exchange Management Shell.
  2. Voer de volgende opdracht in:

Get-Mailbox -ResultSize Unlimited | Add-MailboxPermission -AccessRights FullAccess -User <username>

De rol ApplicationImpersonation toekennen

Wanneer de beheerder toegang is verleend, geeft u de rol ApplicationImpersonation op met behulp van de volgende stappen:

1. Open de Exchange Management Shell.
  2. Voer de volgende opdracht in:

New-ManagementRoleAssignment -Role ApplicationImpersonation -User <admin_user_name>

waarbij <admin_user_name> de gebruikersnaam is van het account waarvoor u beheerderstoegang hebt verleend.

De EWS-URL bepalen

De EWS-URL wordt gebruikt voor het ophalen van de servernaam van uw Exchange Server. Doorgaans is de standaardindeling voor de EWS-URL https://mail.domain.com/EWS/Exchange.asmx. Dit werkt echter niet bij alle Exchange Servers.

In dergelijke gevallen kan een Powershell-opdracht worden gebruikt in de Exchange Server.

1. Open de Exchange Management Shell.
  2. Voer het volgende in: Get-WebServicesVirtualDirectory |Select name, *url* | fl
  3. De EWS-URL wordt weergegeven.

Als uw Exchange Server geen online toegang heeft, kunt u migreren met behulp van de Zoho Exchange-migratiewizard. Voor meer informatie, klikt u hier.

De Exchange Server-migratie toevoegen

Servergegevens toevoegen voor migratie vanuit Microsoft Exchange

1. Meld u aan bij de Zoho Mail-beheerconsole en selecteer Data Migration in het linkermenu.
  2. Klik onder Migration op Start Migration voor de eerste migratie en klik vervolgens op + Create voor de volgende migraties.
  3. Voer ter referentie een naam voor de serverconfiguratie in.
  4. Kies in de vervolgkeuzelijst Opgeslagen servergegevens selecteren de optie Nieuwe servergegevens toevoegen.
  5. Ga naar de vervolgkeuzelijst Select Protocol/Application en selecteer Microsoft Exchange.
  6. Voer de EWS URL in die u hebt bepaald in het veld Source server address.
  7. Voer in de respectieve velden de gegevens in bij Source admin email address en Source admin password.
  8. Zodra u de referenties hebt ingevoerd, klikt u op Add.

De servergegevens die u hebt toegevoegd, worden opgeslagen op de pagina Opgeslagen servergegevens en u kunt deze gebruiken om andere migraties uit te voeren door deze in de vervolgkeuzelijst te selecteren.

Let op:

Als de fout Invalid User Details wordt weergegeven, raadpleegt u de sectie Ongeldige gebruikersgegevens van de Help-pagina voor probleemoplossing.

De instellingen voor migratie vanuit Microsoft Exchange toevoegen

1. Voer in de volgende stap ter referentie een naam in voor de instelling.
  2. Selecteer de selectievakjes voor de gegevens die u wilt migreren. U kunt gegevens van e-mail, contactpersonen en agenda's migreren.
  3. Als u Contacten selecteert, worden alle contactpersonen van uw vorige account onder de relevante categorieën in Zoho Mail gemigreerd.
  4. Als u Agenda onder Gegevens selecteert, worden de desbetreffende agenda's aangemaakt in Zoho Mail en worden de gegevens naar elke agenda gemigreerd. Zorg ervoor dat aan alle vereisten voor de migratie van agenda's vanuit Exchange Server wordt voldaan.
  5. Bij Folders to migrate kunt u de optie All Folders of Specific Folders kiezen.
  6. Als u kiest voor All Folders, kunt u ervoor kiezen bepaalde mappen tijdens de migratie over te slaan met behulp van de optie Exclude Folder List.
  7. Deze optie is bijvoorbeeld handig als de beheerder migraties voor dezelfde groep gebruikers opnieuw uitvoert voor bepaalde nieuwe e-mails of gemiste e-mails. Plaats de namen van de mappen tussen dubbele aanhalingstekens ("Map1"), zodat alleen die map wordt overgeslagen. Als u wilt dat alle submappen onder een bovenliggende map worden gemigreerd, voert u de mapnaam in gevolgd door /* tussen dubbele aanhalingstekens ("Map1/*"). Kijk hier voor uitgebreide informatie over de conventie.
  8. Als u kiest voor de optie Specific Folder kunt u opgeven welke mappen moeten worden opgenomen in Include Folder List.
  9. Voer in Mappenlijst opnemen de namen van de mappen tussen dubbele aanhalingstekens in ("Map1"), zodat alleen die mappen worden opgenomen. Als u wilt dat alle submappen onder een bovenliggende map worden gemigreerd, voert u de mapnaam in gevolgd door /* tussen dubbele aanhalingstekens ("Map1/*"). Kijk hier voor uitgebreide informatie over de conventie.
  10. Selecteer onder E-mails voor migratie of u alle e-mails of de e-mails die u na een bepaalde datum hebt ontvangen, wilt migreren.
  11. Selecteer bij POP-toegang inschakelen voor de gemigreerde e-mails Ja als u wilt dat uw gebruikers de gemigreerde e-mails kunnen bekijken wanneer het account is geconfigureerd als POP in andere e-mailclients. Selecteer anders Nee.
  12. Klik ten slotte op Toevoegen.

De instellingen die u hebt toegevoegd, worden opgeslagen op de pagina Opgeslagen instellingen en u kunt deze gebruiken om andere migraties uit te voeren door deze in de vervolgkeuzelijst te kiezen.

Vereisten voor agendamigratie vanuit Exchange Server

• Om ervoor te zorgen dat de migratie volledig kan worden uitgevoerd, moeten alle gebruikers in het Exchange Server-account worden gemaakt in Zoho Mail voordat u de agenda migreert.
  • Om ervoor te zorgen dat de gegevens correct worden gemigreerd, moet de domeinnaam in Zoho Mail hetzelfde zijn als de domeinnaam in Exchange Server. Als uw domein in Exchange Server bijvoorbeeld abc.com is, moet de domeinnaam in Zoho Mail ook abc.com zijn.

Conventie voor het opgeven van mappen:

• Wanneer u een bepaalde bovenliggende map (bijv. Rapporten) wilt vermelden, voert u deze in als "Rapporten".
  • Wanneer er meerdere submappen onder Rapporten staan en u alle submappen wilt vermelden, voert u deze in als "Rapporten/*".
  • Als Reports een submap heeft met de naam 2016 en u deze specifieke submap wilt vermelden, voert u "Reports/2016" in.
  • Als u alle submappen onder Postvak in, alleen de map Marketing zonder de submappen en alleen een specifieke submap met de naam 2012 onder de map Sales-rapporten wilt opgeven, voert u de mappenlijst als volgt in: "Postvak In/*", "Marketing", "Sales-rapporten/2012".

Een nieuwe migratie maken:

1. Voer in de volgende stap een maximale verbindingslimiet in. Dit verwijst naar het maximumaantal gebruikers waarvan de gegevens tegelijkertijd kunnen worden gemigreerd.
  2. Selecteer of u de migratie wilt onderbreken wanneer de opslag 80% of 95% bereikt en klik ten slotte op Create.

De gebruikersgegevens voor de Exchange Server-migratie toevoegen

Zoho Mail biedt drie opties om gebruikersaccounts voor migratie toe te voegen. Dit zijn onder meer:

Handmatig gebruikers toevoegen

1. Selecteer in de lijst Migratie de migratie waaraan u de gegevens van de bron- en doelgebruikersaccounts wilt toevoegen.
  2. Ga naar het tabblad Users en klik op Add om de accountdetails handmatig toe te voegen.
  3. Geef het bron-e-mailadres van de gebruiker op in het veld Microsoft Exchange username.
  4. Selecteer het e-mailadres van het desbetreffende Zoho-account voor deze gebruiker.

Let op:

U kunt handmatig een e-mailadres invoeren of gebruikers kiezen in een vervolgkeuzemenu door op het pictogram naast de bijbehorende velden voor e-mailadressen te klikken.

e-mailadres selecteren
  5. Kies of u prioriteit wilt geven aan de migratie van deze gebruiker boven andere gebruikers.
  6. Als u het postvak van een specifieke gebruiker wilt migreren, selecteert u User mailbox onder Mailbox Type en gaat u verder met deze stap.
    migratie van postvak van gebruiker vanuit Exchange Server
  7. Selecteer In-place archive mailbox om alleen de e-mailberichten in In-place Archive Mailbox van uw Exchange Server-e-mailaccount te migreren en ga verder met deze stap. (Klik hier voor meer informatie over In-Place Archive Mailbox)
  8. Voer deze stappen uit de e-mailberichten uit het gedeelde postvak naar het postvak van een specifieke gebruiker te migreren:​​
    1. Voeg het e-mailadres van de moderator van het gedeelde postvak toe in het veld Exchange Server account.
    2. Kies een e-mailadres uit de vervolgkeuzelijst Select destination email address.gebruikers selecteren voor migratie van gedeeld postvak

Let op:

De e-mailberichten in het gedeelde postvak worden samen met de mappenstructuur naar de mappen in het postvak van de gebruiker gemigreerd (e-mails in de map Postvak IN van het gedeelde postvak worden bijvoorbeeld naar het Postvak IN van de gebruiker gemigreerd).

3. Selecteer Shared mailbox als Mailbox Type.
    4. Voeg het e-mailadres van het gedeelde postvak van de bron toe in het veld Shared mailbox address en ga verder met deze stap.
      Gedeeld postvak van Exchange Server naar gedeeld postvak van Zoho Mail
  9. Volg deze instructies om een gedeeld postvak te migreren naar een bestaand gedeeld postvak in Zoho Mail:
    1. Voeg het e-mailadres van de moderator van het gedeelde postvak toe in het veld Exchange Server account.
    2. Klik op het pictogram naast het veld voor het e-mailadres van de bestemming en voer het adres van het gedeelde postvak handmatig in.
      gebruikersselectie in-/uitschakelen
    3. Selecteer Shared mailbox onder Mailbox Type.
    4. Voeg het e-mailadres van het gedeelte postvak van de bron toe in het veld Shared mailbox address.
      Gedeeld postvak van Exchange Server naar gedeeld postvak van Zoho Mail
  10. Selecteer het toepasselijke Mailbox Type en klik op Add.

Hiermee wordt de gebruiker voor de migratie toegevoegd. Herhaal dezelfde stappen om meer gebruikers toe te voegen of volg de stappen om gebruikers in bulk te importeren uit een CSV-bestand.

Stappen om gebruikers te importeren vanuit een csv-bestand:

Naast het handmatig toevoegen van gebruikers voor migratie kunt u de gebruikersgegevens ook toevoegen aan een Excel-werkblad, dit werkblad als een CSV-bestand opslaan en vervolgens uploaden. De gebruikersaccounts die in het CSV-bestand staan, worden geüpload voor migratie.

1. Selecteer in de lijst Migratie de migratie waaraan u de gegevens van de bron- en doelgebruikersaccounts wilt toevoegen.
  2. Klik op Importeren om de gebruikersaccounts te uploaden met behulp van een csv-bestand.
  3. De indeling voor het invoeren van de gebruikersgegevens in het csv-bestand vindt u in het voorbeeldbestand dat is bijgevoegd in de pop-up.
  4. Nadat u uw csv-bestand hebt voorbereid, klikt u op Door bestanden bladeren en kiest u het csv-bestand dat u wilt importeren.
  5. Op het scherm wordt een voorbeeld weergegeven van alle gebruikers in het csv-bestand, samen met details over of ze wel of niet zijn geïmporteerd.

Let op:

De gegevens van het bronaccount en het doelaccount moeten verplicht worden ingevoerd in het csv-bestand.

Het migratieproces starten

Nadat u de gebruikersaccounts voor de migratie hebt toegevoegd, kunt u de migratie starten. Zorg ervoor dat de bronwachtwoorden niet worden gewijzigd nadat de gebruikers voor migratie zijn toegevoegd. Het wachtwoord moet hetzelfde zijn tot het gehele migratieproces is voltooid.

1. Klik op de knop Migratie starten nadat u de gebruikers hebt toegevoegd. Als u de pagina waar u de gebruikers hebt toegevoegd hebt verlaten, selecteert u de migratie die u vanaf deze pagina wilt starten en klikt u op Start.
  2. U kunt de voortgang en statistieken over de migratie op dezelfde pagina bekijken.
  3. Gedetailleerde statistieken over de migratie van elke gebruiker kunnen worden bekeken door op het e-mailadres te klikken op de pagina met de voortgang van de migratie.​
  4. Voor e-mailmigratie zijn gedetailleerde rapporten en mapgegevens beschikbaar.
  5. Klik op E-mailfouten om de gedetailleerde informatie over de migratie van de mappen weer te geven.
  6. U kunt ook de statistieken voor de migratie van contactpersonen bekijken op het tabblad Contactpersonen.
  7. De migratiegegevens van de agenda kunnen ook op deze pagina worden bekeken. Ga naar het tabblad Agenda om de gegevens te bekijken.

Op deze help-pagina vindt u meer informatie over de redenen van een mislukte migratie.