Problemen oplossen - Configuratiescherm

Problemen oplossen

Deze sectie is bedoeld om beheerders te helpen bij het vinden en oplossen van veelvoorkomende problemen en om de beheerderslogboeken van de organisatie te controleren.

Auditlogboeken

Veel organisaties hebben meerdere beheerders en daarom worden acties van de beheerders vastgelegd in logboekbestanden, voor rapportagedoeleinden en zodat de acties van beheerders gevolgd kunnen worden. Alle acties, zoals het maken van gebruikers, het verwijderen van gebruikers, het maken van aliassen, groepen enzovoort, worden vastgelegd in logboeken en de logboeken kunnen worden ingezien wanneer dat nodig is. De beheerder kan zoeken op actie, beheerder, datum of entiteit waarop de actie is uitgevoerd.

Stappen voor het vinden van controlelogboeken:

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Audit Logs
  3. U kunt zoeken op categorie, entiteit, beheerder of op datum om de logboeken op te halen.

Controlelogboeken exporteren:

U kunt deze controlelogboeken exporteren als een met een wachtwoord beveiligd ZIP-bestand.

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Contol Panel.
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Audit Logs
  3. Klik op de optie Export Logs.
  4. U kunt ervoor kiezen om het bestand met een wachtwoord te beveiligen door de optie Encrypt with Password te selecteren.
  5. Voer het wachtwoord in en klik op Export File.
  6. De controlelogboeken worden gedownload als een ZIP-bestand.

Geblokkeerde accounts

De beheerder kan in dit gedeelte de lijst met accounts bekijken die zijn geblokkeerd, vanwege welke redenen dan ook. De beheerder kan geblokkeerde accounts deblokkeren, of accounts blokkeren, indien nodig.

Stappen om accounts te deblokkeren:

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Blocked accounts.
  3. De lijst met geblokkeerde accounts worden daar weergegeven, samen met de redenen voor de blokkering.
  4. Selecteer de accounts die u wilt deblokkeren en selecteer 'Deblokkeren'.

Stappen om accounts te blokkeren:

Soms moet een beheerder vanwege diverse redenen een account blokkeren om te voorkomen dat een account e-mails verzendt of ontvangt. De beheerder kan accounts blokkeren in het gedeelte E-mailaccounts of vanuit het gedeelte Troubleshoot

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Blocked accounts.
  3. Selecteer 'Nieuw account blokkeren' en geef het e-mailadres op dat u wilt blokkeren.
  4. Zowel inkomende als uitgaande e-mails worden voor het geselecteerde account geblokkeerd.

E-mails opnieuw proberen

Wanneer u e-mails verstuurt en de ontvangende server accepteert de e-mails niet vanwege tijdelijke fouten, worden de e-mails verplaatst naar de wachtrij Retry. De e-mails worden niet vanwege tijdelijke fouten (451.x.x) teruggestuurd naar de afzender. E-mails die vanaf het domein worden verzonden naar externe mailservers, kunnen soms worden geweigerd vanwege tijdelijke fouten op de ontvangende servers. Dergelijke e-mails worden niet teruggestuurd naar de afzender, maar worden in de lijst Opnieuw te verzenden e-mails geplaatst. De afzender ontvangt na vier uur een e-mail met de reden.

"Het verzenden van de e-mail is tijdelijk niet gelukt en de e-mail wordt de komende x dagen weer verzonden. De e-mail zal permanent falen als alle pogingen mislukken."

De e-mails worden automatisch met een vooraf ingesteld interval weer verzonden.

Op de pagina Opnieuw te verzenden e-mails kan de beheerder de e-mails in de wachtrij bekijken, de headers valideren en indien nodig ook de volgende nieuwe pogingen verwijderen. De lijst omvat informatie over de afzender, de ontvanger, het tijdstip van de laatste poging, de reden voor de afleververtraging en ook headerinformatie. De beheerder kan geselecteerde e-mails opnieuw handmatig proberen te verzenden door de berichten te selecteren en te klikken op de optie Opnieuw proberen.

Die optie is handig wanneer e-mails naar een specifiek geldig domein worden verzonden en niet ontvangen worden vanwege een tijdelijk serverprobleem aan de zijde van de ontvanger. In dat geval kan de beheerder alle e-mails selecteren die aan dat domein zijn gericht en klikken op Opnieuw verzenden, zodat e-mails niet worden teruggestuurd naar de afzenders.

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Retry Mail.
  3. Selecteer de lijst met e-mails in de wachtrij voor nieuwe pogingen en probeer ze opnieuw te verzenden of verwijder ze.

Gebruikers zonder mailbox

Als tijdens het aanmaken van gebruikers de e-mailhosting was uitgeschakeld of als u voor de gebruiker niet hebt gekozen voor de optie voor het maken van een e-mailaccount, heeft de gebruiker geen e-mailaccount in Zoho, maar kan de gebruiker zich wel aanmelden. De gebruiker ziet dan een bericht op het scherm om de beheerder te vragen een mailbox te openen. Een beheerder kan via dit gedeelte e-mailaccounts voor dergelijke gebruikers aanmaken.

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Ga naar het gedeelte Troubleshoot en selecteer Users without Mailbox.
  3. Gebruikersaccounts zonder e-mailaccount zijn in dit gedeelte opgenomen.
  4. U kunt meerdere gebruikers selecteren uit de lijst en bovenaan de link 'E-mailaccount maken' selecteren, of een account maken voor één gebruiker.

Rapport met verdachte aanmeldingen

U kunt vanuit het configuratiescherm een lijst inzien met alle verdachte aanmeldingspogingen die zijn uitgevoerd.

1. Meld u aan bij het Zoho Mail Control Panel
  2. Klik op Configuratiescherm >> Problemen oplossen >> Verdachte inlogpogingen
  3. Er wordt een lijst weergegeven met alle verdachte aanmeldingspogingen met bijbehorende tijd, locatie, bron en IP-adres.

U kunt de lijst verfijnen door een Date range voor uw zoekactie te selecteren in de vervolgkeuzelijsten From en To. Alle verdachte aanmeldingspogingen binnen dat datumbereik worden dan weergegeven. Via de optie Filteren by kunt u de lijst nog verder filteren op basis van e-mailadres, IP-adres of bron.